Veien fra skam til BRA NOK mamma!

Skam er et tema som er sårt for mange av oss mammaer til barn og ungdom som strever i skolen.... Noe mange av oss føler på, ofte, og som få av oss snakker om!


Siste uke har jeg møtt mange mammaer som er akkurat her. De forteller om følelsen av skam for at jenta eller gutten sin, ikke mestrer skoledagen. 


Tårene renner ofte mens de forteller sin historie. De ønsker aller mest å gjøre det som kan hjelpe for egen datter eller sønn.

 

De føler seg som mindre gode foreldre.. andre får det til, men ikke jeg. De er i tillegg så innmari slitne etter å ha kjempe for å hjelpe, lenge.  Og føler seg langt fra BRA NOK mamma.


Jeg har også vært her, følt på skam over at jeg heller ikke fikk til å hjelpe min sønn i skolen. Først nå er jeg klar til å sette ord på min skamfølelse  som mamma til barn med utfordringer i skolen.. 

Derfor velger jeg å være ærlig og oppriktig med deg.  For å vise at du er BRA NOK mamma. Les min historie her. 

mamma-regn-trist

Kjenner du deg igjen?

Vi mammaer til barn og ungdom med vansker i skolen, står i en hverdag med mange utfordringer!

En ting er å takle skolehverdagen for våre barn..  altfor ofte kjenner vi på vår egen utilstrekkelighet.. det å ikke få til å hjelpe eget barn i skolen. 


Det gjør det enda mer krevende å være mamma!

  • Hvordan  stå i det som mamma, når utfordringene er der år etter år...
  • Hvordan takle nederlagsfølelsen når du ikke kan hjelpe barnet ditt som du ønsker?
  • Følelsen av å mislykkes som mamma, kommer snikende!

Mammahjerte

Og kanskje det såreste av alt: Negative holdninger vi møter, enten det kommer fra familie, venner eller fagpersoner i skole og hjelpeapparat.

Følelsen av blikk, små kommentarer, og det usagte....


 Det som setter seg godt fast innerst i mitt mammahjerte. Kroppsspråk er som kjent en viktig del av vår daglige kommunikasjon.

Den rosa drømmen

Før jeg fikk barn, hadde jeg klare forventninger!

Jeg så venninner bli stolt mamma, idyll, og nydelige, friske barn. De fleste barna var selvfølgelig i forkant av utviklingskurver på sin alder! Et strålende glansbilde på lykkelig familieliv.  Sånn skulle selvfølgelig jeg også få det!


Som pedagog stilte jeg ekstra krav til meg selv.! Mitt barn ville selvfølgelig utvikle seg på samme måte som andre barn.

For en læring jeg skulle få de neste årene....


Mammas utilstrekkelighet og fortvilelse

Min mammahverdag ble så veldig annerledes!

 Opplevelse av  eget barn som først utvikler seg som  andre barn, for plutselig å stoppe opp, og henge stadig lenger bak normalkuven.


Den første hasteinnleggelse på sykehus, etterfulgt av flere. Endeløse timer på venterom hos ulike spesialister, og maktesløsheten i etterkant: ”Ja, det er grunn til bekymring, men vi vet ikke hva.”

Jeg ønsket så inderlig svar, hva kan hjelpe mitt barn?

Bekymring og fortvilelse blir en del av min hverdag. Ingen fagpersoner spør noen gang: ”Hvordan har du det som mamma?”

Min følelse av utilstrekkelighet vokser for hver dag.


Skamfrø får vokse...

Jeg husker de første kommentarer fra barnehagen, vår fantastiske førskolelærer er byttet ut med ny. Forståelse er byttet ut med kritikk. Husker veien hjem fra barnehagen. Følelsen av å være dårlig mamma. Ett frø blir plantet denne dagen, godt plantet.

Den første spire til skamfølelse.

Dette er bare starten.... i fortsettelsen får mitt skamfrø god næring...

Mammahjertet blør i situasjoner når min sønn misforstår sosiale koder. Og følelsen av å gang på gang blir satt på sidelinja....


Jeg både føler og ser blikkene som blir veksles og sendes i vår retning. Kommentar om grensesetting og foreldre som ikke er strenge nok i oppdragelsen. Sikkert godt ment, men du så sårende for et mammahjerte....


Møter med hjelpeapparatet!

Møter i hverdagen forsterker følelsen...

 Barnelegen, som forteller meg i klare ordelag at jeg er en dårlig mamma.

I møtet ber jeg om videre utredning mitt barn, da mitt mammahjertet er sikkert på noe viktig er oversett. Jeg fikk dessverre rett! Og barnelegen? Det ble ingen mulighet til å fortelle barnelegen om resultatet.. Fordi  jeg hadde benyttet meg av retten til ny vurdering hos en ny forståelsesfull lege.


For hver gang føler jeg meg stadig mer mislykket som mamma. Jeg vil mestre bedre enn dette! Min selvfølelse synker merkbart for hver lille hendelse, og skamfrøet får enda bedre grobunn.


Jeg klarte det mamma!

I dag, er jeg kjempestolt av sønnen min, som nå har mestret, gang på gang...  Som har overrasket meg og alle oss som heier rundt: 

En flott ung mann med mange styrker og ressurser!

Som har vist gang på gang, at han lykkes med det han ønsker og setter seg som mål!


Sammen velger vi å fokusere på læringen fra de tøffe årene. Han har lært at det å stå på og ikke gi seg, er er avgjørende for å lykkes.

Sette seg mål, og gjøre små steg hver dag....

 Og du verden for en mestringsfølelse når målet er nådd!

"

Jeg klarte det mamma! Ingen trodde jeg skulle få det til!"


Min endring kom den dagen for mange år siden, da jeg bestemte meg å gjøre alt jeg kunne for min sønn! Jeg tok frem superkrefter jeg ikke visste jeg hadde: 


Jeg ble Løvemamma!

Sakte med sikkert endret jeg holdning fra skam til stolthet!

 Takket være de nydelige personene jeg har valgt å lytte til underveis. Min kloke venninne som fortalte meg stadig vekk: ”Det er en mening med alt.. . tenk så heldig din sønn er som har deg som mamma!”


Og den nydelige assistenten på skolen, som så min sønn for den han er, og sa det til meg - gang på gang. Når det var som vanskeligst, kom en annen fagperson, en engel som jeg kalte henne, og ga meg trygghet på at jeg gjorde en forskjell for mitt barn..

Hun ga meg styrke til å fortsatt stå i det – hver dag!

dame glad - med sol!

Fra skam til styrke!

Hva var det egentlig som hendte underveis? 

Som mental trener ser jeg nå, det som var grobunn for min skamfølelse.

Jeg trengte styrke til å bli trygg i en mammarolle som krevde så mye mer av meg enn jeg var forberedt på. Jeg trengte å stole på meg selv, endre mine forventninger og holdninger til rollen....


 Mine verdier i mammarollen, trengte en skikkelig justering.  En lang vei -  til her jeg er i dag: Skam har blitt til  STYRKE!


TENK OM....

  • Vi foreldre kan få noen å snakke med, når barna våre har utfordringer i skolen over tid Det er krevende for både barnet vårt, oss foreldre og ikke minst søsken.  Vi trenger sårt ett samhold med andre som forstår hvordan vi har det, når vi er på det mest sårbare!
  • Skamfølelsen blir et tema vi snakker om når det oppstår? Jeg lover deg,  du vil unngå mange negative tanker og følelser!
  • Vi foreldre til barn med ekstra behov,  får hjelp til å stå i en krevende foreldrerolle. Og bli bevisst egne verdier og ressurser. Det vil være en uvurderlig styrke. Jeg vet du og jeg trenger det! Så vi får styrke og tro på at vi er BRA NOK!
  • Vi velger åpenhet om det å være foreldre til barn med ekstra utfordringer. Jeg ønsker at du skal ha mot til å vise din sårbarhet, tørre å være ærlig overfor deg selv. Bare da kan du gjøre skammen til en styrke.
  • Og et velment råd til slutt: Vær bevisst på hva du ønsker å dele og med hvem. Det å være åpen om eget barns utfordringer til personer som ikke bryr seg, gjør deg enda mer sårbar!

Dersom du er motivert for læring og hjelp, slik at du også kan  oppnå styrke og trygghet for deg og ditt barn, er du så velkommen til å ta kontakt med meg. Mail: helene@helenelunner.no

Du vil raskt få info fra meg, med info og invitasjon til en liten prat om du ønsker. 

 Varm klem Helene

>
Skroll til toppen