Skolestart for barnet ditt.. til glede eller bekymring?

Husker du første skoledag for ditt barn?


En dag fylt av store forventninger, for både små og store. Drømmen om at barnet mitt får vitnemål, og blir til noe, starter.

En festdag, min lille førsteklassing, i fine klær og ny sekk....Skolebarn som kikker litt småsjenert på hverandre.

Vi foreldre gjør det samme, og tenker: Hvem av disse blir venner med mitt barn? Og hvilke foreldre vil jeg bli kjent med?

lærer og elev- jente

Stolthet og drømmer

Du og jeg - stolte foreldre, står i samlet flokk, og hører rektor lese opp elever. Klasse for klasse. Følelsen når navnet til mitt barn leses opp, og går for å hilse på sin første lærer....

En ny fase har startet, både for skolebarna våre og oss foreldre! Jeg ønsker så inderlig at dette vil være starten på noe bra!

Jeg tar meg i å drømme om skoleåra som vil komme for min sønn.... Fra dagen i dag, til han står der med vitnemål i handa. Bestått videregående skole!!

Jeg kan både se og føle gleden hans, og kjenner på stoltheten til oss begge. Han har selvfølgelig "alle muligheter" for å velge og vrake i spennende studier og videre jobbmuligheter. Ditt skal min sønn!


Også kommer hverdagen....

Hverdagen kommer som oftest med et brak, for våre barn som strever i skolen. Mamma- (og  pappa) bekymring har muligens vært der fra barnehagen...  Hvordan skal mitt barn finne sin plass i  en klasse med mange barn og få voksne?

Mitt barn, med masse energi og latter...som er ukonsentrert, har lopper i blodet, og trives best i toppen av trær! Som er umoden for alderen og som sjeldent sitter i ro mer enn få minutter av gangen. 

Likevel....jeg håper så inderlig at overgang til skole og lynrask modningsprosess, vil gjøre underverker. At han vil oppleve mestring:  Få tro på at han kan lære og har like stor verdi som alle andre i klassa! 

 Bli mer selvstendig, og lære seg gode strategier for å mestre hverdagen sin selv.Mammahjertet håper i det lengste!


Foreldre forstår at noe er galt, men hva?

Hvor lenge er vi i paradis, før første bekymringsmelding kommer hjem fra skolen?

Den glade gutten med forventningsfulle barneøyne. Glede og forventning som altfor raskt mister sin glød, og erstattes av skuffelse.... Vi foreldre som aner at noe ikke er som det skal!

Forventning og glede over ny skoledag, erstattes med et barn som utsetter det å gå ut av døra hjemme, i det lengste!


Nye meldinger fra skolen: Barnet mitt som strever med å lese og huske bokstaver, og 2+ 3 blir aldri 5....Økende bekymringer med uro og vansker og  konsentrasjon. Eller hun som er drømmende og ukonsentrert, sitter rolig ved pulten sin – som ønsker å bli sett.

Første samtale med lærer, om din bekymring. Kanskje blir du møtt med:

Bilde trist gutt, skolevegring

 "Barnet ditt er bare umoden for alderen. Bare vent å se, dette går nok bra".

Klumpen i magen!

Første dager med lekser er stort: Stolte førsteklassinger ivrer, ja - endelig lekser!

 For mange forsvinner stoltheten raskt! Deretter motvilje.... og i siste fase en evig kamp, HVER ettermiddag.

Kjenner du igjen klumpen i magen på vei hjem fra jobb? Vet at jobben som kommer nå er adskillig mer krevende enn arbeidsdagen som er ferdig. Strevsomme timer og frustrasjon som øker i takt med konfliktnivå over leksene. Frustrasjonsutbrudd fra oss fortvilte foreldre:

 "Dette må du forstå, dette er enkelt om du bare jobber litt mer".

VENNER? Katten og dataspill

Triste barneøyne venter på at nye venner ringer på døra etter skoletid. De lar også vente på seg....

Mitt barn hadde venner første skoleåra sier du? Ja, og hva er annerledes nå? De har sakte men sikkert blir borte, en etter en.... De har “vokst fra” mitt barn. Venner erstattes av katten og dataspill. Gradvis blir dette den sosiale hverdagen hjemme.


Sakte forandres stemningen hjemme...

Det kommer snikende, uten at du helt vet når det skjer. Den gode stemningen i familien, glade stemmer og latter, blir sjeldnere og sjeldnere.

En dag oppdager du plutselig at frustrasjon, sinte og oppgitte stemmer er mer regel enn unntak! Hva skjer med familien vår?

NOE ER GALT, men hva?

Økt bekymring over flere år, og endelig starter første utredninger.

Som mamma tenker jeg, bare vi får svar på årsak til utfordringer, blir alt så mye bedre. Vi klamrer oss til håpet, en diagnose vil vi takle.


Diagnosen er satt, 4 bokstaver - ADHD. Mamma og pappasorg over diagnosen, og lettelse. Endelig. Nå vil ressurser i skolen komme av seg selv - min sønn vil oppleve mestring. Han skal få den hjelpen han trenger, og den hjelpen vil være best. Nå blir alt så mye bedre!


Fritid - til glede?

Som aktiv mamma, skal selvfølgelig også  ditt barn delta på fritidsaktiviteter. Og mange av våre barn starter med håndball eller fotball, som de fleste andre i klassa.

Det blir fint, nå skal barnet mitt få oppleve gleden over å delta på ett lag. Treninger, første fotballkamp og det største av alt: Reise på turnering. Men - det blir ikke helt som du håpet og ønsket.


Og du sitter med en stor, vond klump i magen. Du ser han som startet karrieren så oppløftende, fomler med ballen. Det er blitt så vanskelig følge tempo til de andre på laget!

Mammahjertet blør over stempel som syndebukk, når ballen går i motsatt mål....

Skolehverdagen med diagnose... 

Hverdagen som innhenter oss igjen - Mitt barn har fått sin diagnose, ADHD. Men hva nå?

Hvor er ekstrahjelpa i skolen, som mitt barn så sårt trenger?

Hvor er hjelpeapparatet for mitt barn og meg? Vi foreldre er faktisk i en sorgprosess! Jeg ser drømmer bli knust, og hjertet blør for mitt barn.

Dette er langt fra min drøm på første skoledag!


Du og jeg, som kjenner oss enda mer maktesløse....

Og uten hjelp og mestring, er veien kort til enda flere utfordringer i skolehverdagen! Altfor mange av våre barn får i tillegg skolevegring etter mange år i skolen.. mer og mer strevsomme for hver år! Med mindre og mindre mestring.  Veien er kort til at barnet mitt forsøker å unngå skolen. Skylder på vondt i mage og hode, altfor ofte!


Og enda en utfordring, på toppen av alt det andre:  Alle vanskene har utviklet seg til skoleangst og vegring.


Jeg ønsker så inderlig at:

  • Vansker i skolen og diagnoser aldri skal være et hinder for mitt barn. Tvert imot, hvis han bruker det rett, kan det faktisk være en fordel
  • Mitt barn modnes, og utvikler sine sosiale antenner
  • Han får en venn. En å ha med hjem etter skolen. Fortelle hemmeligheter til. En som alltid er der for han, og som han kan være der for
  • Mitt barn kan oppnå vitnemål - drømmen fra første skoledag går i oppfyllelse
  • Mitt barn vil få muligheter for utdannelse og arbeid, på samme måte som “alle” andre

Vil alt bli bra bare vi blir ferdig med barneskole? eller ungdomsskole? Ellers går vi for en ny start med “blanke ark” på videregående skole? Hva om mitt barn blir en i statistikken?


Statistikken har talt!

Fakta vi foreldre til ADHD-barn, helst ikke vil ta inn over oss:

  • Barn og unge med ADHD, har en ekstra krevende vei for å mestre voksenlivet, i forhold til "andre" ungdommer.
  • Om lag halvparten hadde videregående skole som høyeste utdanning, sammenlignet med i underkant av en tredjedel i befolkningen for øvrig.
  • Hvem kommer i jobb?  81 prosent av elever som har bestått videregående skole er i jobb, sammenlignet med 52 prosent av de som IKKE har videregående skole
  • Ungdommer som lykkes: Trenger å kjempe for sine rettigheter, enten ved at de selv står på, eller hjelp fra foreldre eller andre.
samarbeid hjem - skole

ADHD i skolen. Det går ikke bra helt av seg selv!

Har du også hørt den velmente kommentaren fra personer i hjelpeapparat og andre: 

Det går nok bra med ditt barn, skal du se”.

Jeg må skuffe deg, den tøffe virkeligheten sier noe annet:

”Nei, det går ikke bra med våre barn - helt av seg selv”.

Skal våre barn få utdannelse og mulighet til å delta i arbeidslivet - må det hardt arbeid til! Du sier du har prøvd alt: Ja, det tror jeg deg på. Jeg kan fortelle deg en hemmelighet. Hvordan vi jobber hver dag, er avgjørende for å lykkes.


Husk, dette er ingen sprint. DU har startet på din lengste maraton. EVER!

Alle gode ønsker for godt skoleår for barnet ditt og deg. Varm hilsen fra Helene 


NB! Kjenner du andre foreldre som vil ha nytt av å lese bloggen? Del veldig gjerne lenken her: https://helenelunner.no/skolestart-for-barnet-ditt-til-glede-eller-bekymring/


>
Skroll til toppen