Jenta mi, Lise, på 11 år, er så lei seg. Hun som hadde gledet seg klasseturen, sitter nå på rommet sitt og tårene renner. Nok en opplevelse hun går glipp av. sammen med klassa si.. Lise ønsket så veldig, men I dag tidlig ble det bare altfor vanskelig, og angsten tok overhånd.
Hva kan jeg gjøre nå for å hjelpe jenta mi til å mestre å delta på neste annerledesdag med klassa før jul? Jeg trenger din hjelp, sa denne fortvilte mammaen.
Desember er her, og med det kommer annerledesdager i skolen som både gleder og utfordrer barna våre. For ditt barn som trenger stor grad av trygghet og forutsigbarhet I skolen, kan det bli vanskelige, og i verste fall ende som katastrofedag.
Jeg erfarer at for våre barn med skoleangst, er disse dagene en ekstra kilde til bekymring. De ønsker så veldig å delta, men får det ofte ikke til..
Nok en opplevelse hvor de opplever å ikke mestre som de andre i klassa.
Hva skjer egentlig på annerledesdager?
- Det er dager med andre rammer og innhold enn vanlige skoledager. Som dagsturer utenfor skolen, i nærmiljø eller lengre dagsturer for nye opplevelser. Eller aktivitetsdager eller øvelse til julespill på skolen. Her stilles det helt andre krav til våre barn, som har behov for tydelige rutiner og forutsigbarhet i skoledagen
- Fellesnevneren er ofte mer ustrukturerte dager med ukjent innhold. Krydre det med lite forutsigbarhet. Resultatet er økt stress og stor mulighet for at annerledesdagen blir en frustrasjonsdag med negative opplevelser for ditt barn.
Ofte tar vi for lett på disse dagene, og tenker lite over at dager med annet innhold og rammer er krevende for mange elever i skolen.
Vi ønsker jo så inderlig at annerledesdager, blir fine dager med morsomme aktiviteter, også for våre barn. Derfor ønsker jeg å gi deg noen konkrete trinn til forberedelse og gjennomføring:
Forberedelse til annerledesdagen
- Kontakt skolen for å få informasjon om planer for annerledesdager fremover. Spør om datoen, stede og hva som er planlagt av innhold. Jo mer du vet på forhånd, desto bedre kan du forberede barnet ditt
- Kartlegge utfordringer for en dag av gangen: Ingen kjenner barnet ditt bedre enn deg. Identifiser hva som kan være utfordrende for hen denne spesielle dagen. Er det usikkerhet og ustrukturerte dager eller endringer i rutinen som bekymrer mest?
- Finn nødvendige tiltak: Hvilke tiltak har barnet ditt behov for? Målet er at hen får en hyggelig dag med mestringsopplevelser
- Søke samarbeid med skolen. Sikre at skolen snakke med barnet ditt i forkant, og trygger på innhold for dagen og hvem som følger opp, slik at alt er klart i forkant. Dette skaper en tryggere opplevelse
- Finn nødvendige tiltak: Samarbeid med skolen for tiltakene som vil gi ditt barn en positiv opplevelse på annerledesdagen. Spør om tilrettelegging, ekstra støtte eller andre tiltak som kan være til hjelp.
Forberede barnet ditt: :
- Snakk sammen i god tid før annerledesdagen
- Gå gjennom i detalj om aktiviteter denne spesielle dagen. Snakk om når det starter og slutter, innhold og hvem de vil være sammen med. Å gi denne forutsigbarheten er avgjørende for at dagen blir fin
- Sist men ikke minst: Det siste du ønsker at at barnet ditt kommer hjem lei seg eller sint for at dagen har gått på tverke. Bestem deg for å sikre at ditt barn kommer hjem fra annerledesdagen med en opplevelse av mestring og glede.
Om du nå lurer hvordan det gikk med Lise..
Mamma fikk hjelp og veiledning fra meg. På neste annerledesdag med klassa var jenta med, og hun kom hjem, glad og fornøyd. Stor mammalykke.. det var meldingen til meg i etterkant.
Lykke til med annerledesdager i desember!
Ønsker du hjelp for barnet ditt og skolemestring? Du er så velkommen til å sende meg mail: helene@helenelunner.no, så møtes vi gjerne til en kort uforpliktende prat