Hvordan få jul til glede for deg og familien din?

 Jul - store forventninger! 

Jula er den tida på året med store forventninger, og alt skal være så perfekt! Vi har lenge sett frem til høytidsdagene, og både vi voksne og barna våre  har store forventninger! Fallhøyden blir stor, og dagene blir fort helt noe annet enn vi så for oss i forkant... 

Endelig etterlengtede fridager fra skole og arbeid for de aller fleste av oss! Juleferien gir oss et  pusterom fra hverdagen. Er JULA bare til GLEDE, eller opplever du noen utfordringer nå i juledagene? 

vinterbilde- jul, blått, gård

Jeg vet av erfaring av juledagene kan være særlig utfordrende, for oss foreldre som har barn og ungdommer som strever med ulike utfordringer, med eller uten diagnoser!

Hva er annerledes i juledagene?

Vi har ofte helt andre rammer og innhold på dagene. Både barna våre og vi kommer ut av vante dagsrutiner med andre gjøremål og senere kvelder. Juleselskap hvor det forventes at barn og ungdommen vår  sitter til bords, mye lengre enn tålmodigheten tilsier. Sammenligner du ditt barn med ADHD med andre barn på samme alder, er det stor mulighet for at du blir både lei deg og skuffet. Våre barn forsvinner fra bordet, altfor raskt, eller det blir bråk ut av små bagateller. Småting som eskalerer fort, og så er vi i gang!

Du og jeg føler på blikk og kommentarer over manglende grensesetting og bordskikk, for våre barn som ikke mestrer lange middager og store familieselskap. Vi blir lei oss, føler oss mislykket som foreldre og det er kort vei til følelse av skam! 

Få romjulsdagene du og din familie ønsker. Jeg anbefaler deg:

  1.  I stedet for å  gjøre alt du føler er forventet av deg disse juledagene. Fokuser på hva du og din familie har behov for nå i romjula. Er det samvær med familie og venner? Eller tid til å roe ned alene? Være ute i full aktivitet, eller helt noe annet? 
  2. Prioritere og ta valg. Hva velger du? Og hva velger du bort? Husk at for hver ting du velger, er det alltid flere ting som må velges bort!  Vi som voksne har alltid valg, vær bevisst hva som er til beste for deg og  familien din§
  3. Våge å takke nei! Prioritere å være sammen med familie og venner som gjør at du kan slippe ned skuldrene, og nyte samværet!
  4. Sett av litt tid, helt for deg selv! Gjør noe som gir deg glede og energi! Det trenger du for å starte med friskt mot i 2019.

P.S. Jeg ønsker å høre fra deg, hvordan opplever du juledagene, og hva gjør du for at dagene kan bli best mulig for både deg, barna dine og resten av familien?

Jeg avslutter 2018 med takknemlighet for deg, du som leser blogger og kunnskap av verdi som jeg har delt siste året!

julekule

JEG ØNSKER DEG OG DINE EN FREDFULL OG GOD JUL!

GLEDER MEG TIL Å HA DEG MED INN I 2019!

Varm juleklem til deg fra Helene

>
Skroll til toppen