EKSAMEN MED ADHD OG DYSKALKULI – EN MAMMAS BEKYMRING

Har DU kjent på den overveldende bekymringen for eget barn?Den følelsen som setter seg i hele kroppen din, og gjør deg uteav stand til å tenke på noe annet?

Akkurat der er jeg i dag, her jeg sitter og nipper fraværende tilen kopp kaffe. For nervøs til å spise frokost. Min sønn har avsluttende eksamen i matematikk i videregående skole. I dag skulle jeg vært glad. Det er fantastisk at min sønn er kommet dit ingen trodde var mulig for noen år tilbake. Snart ferdig med videregående skole.

UTEN EKSAMEN - INGEN VITNEMÅL, STUDIEPLASS ELLER JOBB!

Likevel vet jeg at dette er en avgjørende dag. Uten bestått eksamen, ingen vitnemål, ingen studieplass og få jobber å søke på. Min sønn har diagnosene ADHD og dyskalkuli.

Og for deg som lurer - hva er dyskalkuli?

Det er spesifikke vansker imatematikk. Det påvirker ungdommens evne til å forstå matte, og det er langt fra det samme som å ikke ville eller gidde . Dyskalkuli har heller INGEN sammenheng med ungdommensintelligens. Det er ca. 5% i Norge som har diagnosen.

ADHD og DYSKALKULI

Min sønn har forberedt seg til eksamen i lang tid, mer enn mange, med mye hjelp fra skole og familie. Helger og kvelder har gått med til å øve og øve på grunnleggende ferdigheter i matte, forsøke å forstå, og vise at han kan i praksis…KAN JO BARE PUGGE! Og som ikke det er nok: Når eksamensdagen kommer, skal en stor del av prøva gjennomføres uten hjelpemidler, som har værthelt nødvendig siden 4. klasse. Jeg snakker da om kalkulatormed de 4 regningsarter. Automatisering av kunnskap fungererikke på samme måte for de med dyskalkuli, som for oss andre.Evnen til å ta frem mattekunnskaper som er lært tidligere, bliren stor utfordring. Å løse oppgaver med pluss, minus, gange ogdele, blir uoverkommelig. Kan jo bare pugge som alle andre,tenker du kanskje? Tro meg, vi har pugget mer enn de allerfleste. Gangetabeller og systemer, om igjen og om igjen!Samme dag vi øver, huskes gangetabellen, noen dager senereer det meste glemt. Akkurat slik er det å ha dyskalkuli!DYSKALKULI - UTFORDRINGEN ER EVNEN,IKKE VILJENSom mamma undres jeg.. Hva er hensikten med å gi ungdomet hjelpemiddel i matte, som de likevel ikke kan benytte tileksamen? Det å få tilbud om en time ekstra på eksamen, hvahjelper det? For en ungdom med dyskalkuli, som siden tidlig ibarneskolen har brukt kalkulator, blir det for meg «en svaksynt,som tas fra briller når han endelig kan lese». Det er ikke viljen,men evnen til matematisk tenking som setter begrensinger fordisse flotte ungdommene våre med dyskalkuli! Kunne det værtmulig å teste ut mattekunnskap til eksamen i videregåendeskole på andre måter? Jeg undres også: Hvor mange av ossbruker hoderegning i dag? Sitter du på jobb med penn og papirfor å løse dine arbeidsoppgaver? Og vi har apper som kanhjelpe oss til det mest av praktisk regning i hverdagen. Selv pårestaurant når regning skal deles på 4!SETT DEG MÅL, STÅ PÅ, HUSK DINERESSURSERSelv om jeg har vondt av min sønn i dag, velger jeg som mentaltrener å fokusere på den sterke gutten han har lært seg å bli.Velger å fokusere på all læring i det å falle og reise seg, gangpå gang! “Sett deg mål, stå på, husk alle dine ressurser” .. det har vært mantra her i heimen de siste uker. Det tar vi med oss i tiden med venting på eksamensresultat. Sammen med mangeungdom og foreldre i samme situasjon som oss!

 

 

>
Skroll til toppen